Cel programu Nutritech to zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.
Jakie podmioty mogą ubiegać się o dofinansowanie?
Do konkursu mogą przystąpić:
- Jednostki naukowe,
- Przedsiębiorcy,
- Konsorcja składające się z jednostek naukowych, przedsiębiorców oraz innych podmiotów.
Jakie projekty mogą być dofinansowane?
Program koncentruje się na trzech obszarach:
1. NUTRIGENOMIKA I BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych, w tym nutrigenomicznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka pozwalających na redukcję zapadalności na choroby dietozależne.
- Wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne
- Rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
- Produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi
- Innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
- Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych.
- Rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o określonym działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych
- Nowoczesne produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności i ochrony ekosystemów
- Opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka
- Opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo
- Rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności
- Rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE
- Narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
O jakie środki można się ubiegać?
Budżet konkursu – 100 mln zł
Minimalna wartość kosztów kwalifikowanych – 1 mln zł
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych – 10 mln zł
Poziom dofinansowania jest uzależniony od rodzajów prac przewidzianych w projekcie oraz od statusu wnioskodawcy:
STATUS PRZEDSIĘBIORSTWA | BADANIA PRZEMYSŁOWE | BADANIA PRZEMYSŁOWE Z UWZGLĘDNIENIEM PREMII | EKSPERYMENTALNE PRACE ROZWOJOWE | EKSPERYMENTALNE PRACE ROZWOJOWE Z UWZGLĘDNIENIEM PREMII | PRACE PRZEDWDROŻENIOWE – de minimis | PRACE PRZEDWDROŻENIOWE, POMOC PUBLICZNA NA POKRYCIE USŁUG DORADCZYCH |
MIKRO | 70% | 80% | 45% | 60% | 90% | 50% |
MAŁE | 70% | 80% | 45% | 60% | 90% | 50% |
ŚREDNIE | 60% | 75% | 35% | 50% | 90% | 50% |
DUŻE | 50% | 65% | 25% | 40% | 90% | brak |
Dodatkowe informacje
- Projekt, w którym nie przewidziano eksperymentalnych prac rozwojowych, nie uzyska dofinansowania.
- Okres realizacji projektu wynosi maksymalnie 48 miesięcy.
- W skład konsorcjum mogą wchodzić maksymalnie trzy podmioty, a liderem konsorcjum może być wyłącznie przedsiębiorstwo.
Harmonogram składania wniosków
Nabór zakończył się 12 grudnia 2022r., obecnie trwa ocena wniosków.
Planowane rozpoczęcie naboru wniosków w programie Nutritech II: III – IV kwartał 2023
Oferujemy pełne wsparcie w procesie pozyskania dotacji. Umów się na darmowe konsultacje.